21/10/16

''memORIA'' Το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου μέσα από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ιατρού, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου ''Άρτεμις''

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σε συνεργασία με το Θέατρο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «memORIA» του συντοπίτη μας Γιώργου Ιατρού, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ., στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Νικολάου και Κων/νου Μεθενίτη”, στον 1ο όροφο του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Μαρκοπούλου «Άρτεμις» (οδ. Γιαννάκη 5, Μαρκόπουλο).

Στις 12 Φεβρουαρίου 1944, το ατμόπλοιο «Oria» βυθίστηκε έξω από το νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, παρασύροντας στο βυθό περίπου 4.000 Ιταλούς στρατιώτες, αιχμαλώτους των Γερμανών, καταγράφοντας το μακάβριο ρεκόρ του μεγαλύτερου ναυαγίου της Μεσογείου.

Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, που τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κρήτης (Ιεράπετρα), το κοινό θα έχει την ευκαιρία, 72 ολόκληρα χρόνια μετά, να γνωρίσει το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, για να κατανοήσει το μέγεθος της απώλειας από τους ίδιους τους επιζώντες μάρτυρες, όπως και από τις συγκλονιστικές εικόνες των απογόνων των αγνοουμένων, που προσέγγισαν την περιοχή του ναυαγίου, για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ένα μνημείο στήθηκε το 2014 στην παραλία του Χάρακα, απέναντι από το νησί του Πατρόκλου, από Έλληνες και Ιταλούς, για να θυμίζει το ξεχασμένο ναυάγιο, τους αγαλήνευτους νεκρούς, τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας και την απαραίτητη σήμερα συναδέλφωση, κάθαρση της τραγωδίας.
Ο Γιώργος Ιατρού γεννήθηκε στην Κερατέα, είναι μαθηματικός, συγγραφέας, αλλά και κινηματογραφιστής. Ασχολήθηκε με τον τόπο του από τότε που ήταν πρωτοετής φοιτητής. Το 1975 ίδρυσε στην Κερατέα μαζί με άλλους, τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δράσης «Χρυσή Τομή». Έχει γράψει μέχρι τώρα πέντε βιβλία για τον τόπο του και έχει επιμεληθεί άλλα έξι.

Η πρώτη του προσπάθεια στον κινηματογράφο είναι το ντοκιμαντέρ «memORIA», που σημαίνει μνήμη στα ιταλικά, μια παραγωγή του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», διάρκειας 70 λεπτών, το οποίο σκηνοθέτησε το 2015, με συντελεστές τον Γιάννη Κατσάμπουλα (μοντάζ), τον Απόστολο Κόκλα (διεύθυνση φωτογραφίας), τον Αντώνη Πρίφτη (μουσική) και τον Κώστα Παναγιώτου (αφήγηση).


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.